Ultrasuodatus (UF) on yksi kalvosuodatustekniikan sovelluksista, jota käytetään esimerkiksi pintavesien käsittelyyn juomaveden tuotannossa tai esikäsittelynä ennen käänteisosmoosia. Tyypillinen suodatusspektri UF:llä on välillä 0,01-0,15 µm kalvotyypistä riippuen.
Aikaisemmin polymeerikalvot ovat olleet hallitseva tekniikka useimmissa UF-sovelluksissa. Viime aikoina keraamiset kalvot ovat kuitenkin saavuttaneet suosiota paremman suorituskyvyn ja alhaisempien käyttökustannusten ansiosta.
StrongFlow on Cembranen sertifioitu kumppani ja piikarbidi (SIC) -levykalvoihin perustuvien UF-järjestelmien toimittaja. Tarjoamme kokonaisia järjestelmiä mm. korvaamaan olemassa olevaa tai suunniteltua hiekkasuodatusjärjestelmää tai perinteistä ultrasuodatusta (polymeerikalvo). Keraamista UF suodatusta käytetään yleisesti myös hiekkasuodattimien vastavirtahuuhteluveden käsittelyyn.
Cembranen SIC UF järjestelmässä kalvomoduulit sijoitetaan tankkiin/altaaseen ja käsiteltävä vesi imetään pienellä alipaineella kalvojen läpi jolloin partikkelit ja epäpuhtaudet jäävät kalvojen pinnalle. Kalvojen pinta puhdistetaan pumppaamalla suodatettua vettä vastakkaiseen suuntaan irrottaen pinnalle kertyneet epäpuhtaudet. Vastavirtahuuhteluprosessia tehostetaan ilmapuhalluksella ja kemikaalihuuhtelulla käyttökohteen ja tarpeen mukaan.
Piikarbidipohjainen UF-järjestelmä tarjoaa merkittäviä etuja verrattuna perinteisiin polymeeri- ja alumiinioksidi-UF-kalvoihin. Suuret virtausnopeudet, vähäinen orgaanisten ainesten tartunta ja kemiallisesti inertti kalvomateriaali mahdollistavat säästöjä vähäisemmän vastavirtahuuhteluiden vedenkulutuksen ja pienemmän energiankulutuksen kautta. Hiekkasuodatukseen verrattuna SIC-kalvojärjestelmä parantaa veden laatua, säästää kustannuksia sekä tilaa.
Koska piikarbidi on luonnostaan erittäin hydrofiilinen, kalvot ovat vähemmän alttiita likaantumiselle verrattuna polymeerikalvoihin.
Korkeammat investointikustannukset (verrattuna polymeerikalvoihin) ovat olleet yksi piikarbidikalvojen ongelmista, mutta tuotantotekniikoiden viimeaikainen kehitys on tasoittanut tilannetta.
Cembranen SIC -kalvot on suunniteltu modulaariseksi rakenteeksi, joka mahdollistaa tehokkaan asennusprosessin ja standardoidut ratkaisut erikokoisiin järjestelmiin.